Štědrovečerní
Reykjavík
Štědrý Den byl
krásný, pohodový a klidný. Nasněžilo a mrzlo. Pro mě splněné
přání. A jak už to bývá u nás zvykem, ráno jsme se pustili do
pečení perníčků na náš vánoční stromeček. Asi si z toho
uděláme rodinnou tradici. Pokaždé to krásně provoní dům a
navodí tu pravou vánoční náladu. Máte také „tajné“
tradice a zvyky?
U mé rodiny se
například čeká s večeří, než vyjde první hvězdička. A jako
malé děti jsme pouštěly lodičky ze skořápek vlašských
oříšků. Rozkrajovaly jablíčko a těšily se na Ježíška.
Tím jak „stárnu“,
stávají se Vánoce pro mě časem pohody a klidu. Není třeba
hromady dárků, hlavně když jsme s lidmi, které máme rádi. Pro
každého pak stačí nějaká maličkost, která vykouzlí úsměv na tváři.
Posledních pár let se snažím aby byly Vánoce hlavně o lásce, pohodě a krásném dnu. A letos jsme dárky vyráběli pod značkou HOME MADE. Do každého dárku jsem vložila kus sebe a snažila se aby byly perfektní. Snad se budou líbit. Přemýšlím o článku jak jsem dárečky vyráběla, ale protože balíky zatím do ČR nedorazily počkám s tím.
A jaká je ta
tradiční večeře na Islandu? V každé rodině je to trochu rozdílné. Ale dalo by
se říci, že Islanďané mají na Štědrovečerní tabuli uzené vepřové maso, soba nebo dušeného krocana s brambory v
bešamelu a salátem z červené řepy. Večeře se skládá i z
několika chodů: předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a ještě
zmrzlina. A že ji Islanďané milují.
Po vydatné večeři
jsme se vydali na dlouhou procházku Štědrovečerním Reykjavíkem.
A protože byl sníh, bylo to kouzelné.
A jak jste si užili
Štědrý Den?
Život na severu
Žádné komentáře:
Okomentovat