neděle 3. ledna 2016

Štědrovečerní Reykjavík





   Štědrý Den byl krásný, pohodový a klidný. Nasněžilo a mrzlo. Pro mě splněné přání. A jak už to bývá u nás zvykem, ráno jsme se pustili do pečení perníčků na náš vánoční stromeček. Asi si z toho uděláme rodinnou tradici. Pokaždé to krásně provoní dům a navodí tu pravou vánoční náladu. Máte také „tajné“ tradice a zvyky? 
 

   U mé rodiny se například čeká s večeří, než vyjde první hvězdička. A jako malé děti jsme pouštěly lodičky ze skořápek vlašských oříšků. Rozkrajovaly jablíčko a těšily se na Ježíška.

Tím jak „stárnu“, stávají se Vánoce pro mě časem pohody a klidu. Není třeba hromady dárků, hlavně když jsme s lidmi, které máme rádi. Pro každého pak stačí nějaká maličkost, která vykouzlí úsměv na tváři. 
 

    
  Posledních pár let se snažím aby byly Vánoce hlavně o lásce, pohodě a krásném dnu. A letos jsme dárky vyráběli pod značkou HOME MADE. Do každého dárku jsem vložila kus sebe a snažila se aby byly perfektní. Snad se budou líbit. Přemýšlím o článku jak jsem dárečky vyráběla, ale protože balíky zatím do ČR nedorazily počkám s tím.





    A jaká je ta tradiční večeře na Islandu? V každé rodině je to trochu rozdílné. Ale dalo by se říci, že Islanďané mají na Štědrovečerní tabuli uzené vepřové maso, soba nebo dušeného krocana s brambory v bešamelu a salátem z červené řepy. Večeře se skládá i z několika chodů: předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a ještě zmrzlina. A že ji Islanďané milují.



   Po vydatné večeři jsme se vydali na dlouhou procházku Štědrovečerním Reykjavíkem. A protože byl sníh, bylo to kouzelné.






A jak jste si užili Štědrý Den?

Život na severu



Žádné komentáře:

Okomentovat