Pravý
Apple Pie
Od
té doby co jsme na Islandu jsem začala více péct, ať už koláče,
buchty nebo třeba burgerové housky, bagety a chleby. A neuvěřitleně
mě to baví. Tentokrát Vojta prozradil své přání na pravý
americký
apple pie.
Nikdy předtím jsem ho nepekla, a snad ani doma jsme ho nikdy
neměli. Byla to pro mě výzva. A protože pro mého milovaného
muže udělám ráda cokoliv, pustila jsem se do toho.
Příprava
samotného koláče je poměrně zdlouhavá a těsto se musí
neustále chladit v lednici. Chazení nepodceňujte, odměnou Vám
bude neuvěřitelná chuť koláče. My jsme ho snědli téměř na
posezení jak byl výborný.
Těsto:
350
g hladké mouky
30 g cukr krystal
226 g hodně studeného másla na kostičky
60-120 ml studené vody
V
receptu co jsem našla doporučují na přípravu těsta robota. Toho
já bohužel nemám, i tak se to dalo zvládnout v míse rukama.
Mouku, cukr a špetku soli promícháme a přidáme máslo nakrájené
na malé
kostičky.
Máslo vmačkáme do sypké směsi něz se začnou dělat hrudky. Až
je máslo vmačkané do mouky přidáme ledovou
vodu.
Vypracujeme v těsto, které rozdělíme na dva kusy. Těsto malinko
„rozplácněte“, zabalte do fólie a dejte na hodinu chladit do
lednice. Mezitím si připravte náplň.
Nápň:
600g
tvrdých jablek (ale můžete dát až 1kg)
100 g cukru krystal
100 g cukru krystal
3 lžíce skořice
špetka soli
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce kukuřičného škrobu
25 g másla
Jablíčka zbavte jádřince, nakrájejte na plátky a zakápněte
citrónvou šťávou aby jablka nezhnědla. Promícháme a přidáme
cukr, sůl a skořici. Vše promícháme a dáme do velkého sýta,
pod které umístíme mísu, která bude zachytávat šťávu z
jalblek. A necháme stát.
Mezitím co nám jablíčka odpočívají si do formy přípravíme
první polovinu těsta. Těsto vyndejte z lednice a nechte cca 10
minut ohřát. Poté vyválejte a vyložte jím pečící formu.
Pokud okraje přečnivají ořízněte je. pozn. těsto nesmí
být přechlazené jinak se trhá a ni podchlazené jinak se lepí.
Dáme zpět do lednice vychladit.
Jablíčka nám pustila štávu. Tu přelijeme do hrnce přidáme 25g
másla a povaříme než se vypaří přebytečná voda a vznikne nám
sirup. Jakmile je sirup hotový vmícháme ho zpět do jablíček a
přidáme 2 lžíce kukuřičného škrobu, promícháme. Směs
nandáme do formy s těstem a dáme znovu chladit. Mezitím si vydáme
zbylé těsto necháme 10 min. ohřát a vyválíme v plát, který
přeneste nad
formu. Okraje zatlačte pod první vrstvu těsta a dobře zmáčkněte
prsty.
Uprostřed naříznete nožem hvězdičku, aby měla kudy utíkat
pára. Dejte znovu vychladit do lednice.
Troubu
předehřejte na 220°C. Koláč pečte 45minut, ale pozor po asi
30minutách začne těsto z vrchu hnědnout, doporučuji překrýt
koláč pečícím papírem a v klidu dopéct. Po upečení nechte
koláč vychladnout.
Dobrou
chuť
Život
na severu
Žádné komentáře:
Okomentovat