sobota 13. srpna 2016

Pravý Apple Pie

    Od té doby co jsme na Islandu jsem začala více péct, ať už koláče, buchty nebo třeba burgerové housky, bagety a chleby. A neuvěřitleně mě to baví. Tentokrát Vojta prozradil své přání na pravý americký apple pie. Nikdy předtím jsem ho nepekla, a snad ani doma jsme ho nikdy neměli. Byla to pro mě výzva. A protože pro mého milovaného muže udělám ráda cokoliv, pustila jsem se do toho. 
 
    Příprava samotného koláče je poměrně zdlouhavá a těsto se musí neustále chladit v lednici. Chazení nepodceňujte, odměnou Vám bude neuvěřitelná chuť koláče. My jsme ho snědli téměř na posezení jak byl výborný.

Těsto:
350 g hladké mouky
30 g cukr krystal
226 g hodně studeného másla na kostičky
60-120 ml studené vody

   V receptu co jsem našla doporučují na přípravu těsta robota. Toho já bohužel nemám, i tak se to dalo zvládnout v míse rukama. Mouku, cukr a špetku soli promícháme a přidáme máslo nakrájené na malé kostičky. Máslo vmačkáme do sypké směsi něz se začnou dělat hrudky. Až je máslo vmačkané do mouky přidáme ledovou vodu. Vypracujeme v těsto, které rozdělíme na dva kusy. Těsto malinko „rozplácněte“, zabalte do fólie a dejte na hodinu chladit do lednice. Mezitím si připravte náplň.

Nápň:
600g tvrdých jablek (ale můžete dát až 1kg)
100 g cukru krystal
3 lžíce skořice
špetka soli
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce kukuřičného škrobu
25 g másla

    Jablíčka zbavte jádřince, nakrájejte na plátky a zakápněte citrónvou šťávou aby jablka nezhnědla. Promícháme a přidáme cukr, sůl a skořici. Vše promícháme a dáme do velkého sýta, pod které umístíme mísu, která bude zachytávat šťávu z jalblek. A necháme stát.

    Mezitím co nám jablíčka odpočívají si do formy přípravíme první polovinu těsta. Těsto vyndejte z lednice a nechte cca 10 minut ohřát. Poté vyválejte a vyložte jím pečící formu. Pokud okraje přečnivají ořízněte je. pozn. těsto nesmí být přechlazené jinak se trhá a ni podchlazené jinak se lepí. Dáme zpět do lednice vychladit.

   Jablíčka nám pustila štávu. Tu přelijeme do hrnce přidáme 25g másla a povaříme než se vypaří přebytečná voda a vznikne nám sirup. Jakmile je sirup hotový vmícháme ho zpět do jablíček a přidáme 2 lžíce kukuřičného škrobu, promícháme. Směs nandáme do formy s těstem a dáme znovu chladit. Mezitím si vydáme zbylé těsto necháme 10 min. ohřát a vyválíme v plát, který přeneste nad formu. Okraje zatlačte pod první vrstvu těsta a dobře zmáčkněte prsty. Uprostřed naříznete nožem hvězdičku, aby měla kudy utíkat pára. Dejte znovu vychladit do lednice.


  Troubu předehřejte na 220°C. Koláč pečte 45minut, ale pozor po asi 30minutách začne těsto z vrchu hnědnout, doporučuji překrýt koláč pečícím papírem a v klidu dopéct. Po upečení nechte koláč vychladnout. 
 

Dobrou chuť
Život na severu

Žádné komentáře:

Okomentovat