neděle 8. listopadu 2015

Propršená listopadová neděle


Dnešní neděle je ve znamení zatažené oblohy, tedy typický Islandský podzimní den. Sychravé počasí svádí k tomu zůstat doma a lenošit. A co si připravit něco dobrého? Pravé čokoládové cookies, hmmm. Už dlouho je chci vyzkoušet. Tak s chutí do toho. Jsou skvělé.

Suroviny

240g kvalitní čokolády
4 lžíce másla
2/3 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 ks vejce
1/4 hrnku cukr krystal (můžete nahradit hnědým cukrem)
1 ks vanilkový lusk nebo skořice
150g nasekaných ořechů (já dala lískové)
1 hrst mandlí – na ozdobu 


Postup přípravy: Troubu předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si plech na pečení, který pokryjeme pečícím papírem. Čokoládu spolu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Vajíčka spolu s krystalovým cukrem a vanilkou (skořicí) utřeme, přidáme rozpuštěnou čokoládu a důkladně spojíme. Do druhé mísy si připravíme mouku smíchanou s jedlou sodou (prášek do pečiva) a solí. Postupně zašleháme suché suroviny do čokolády. Do připravené hmoty přidáme nasekané ořechy nebo nahrubo nasekanou čokoládu a promícháme. Hrst oříšků nebo čokolády si nechte stranou. Na plech tvoříme lžící sušenky, (1 vrchovatá polévková lžíce těsta na 1 sušenku). Po nakladení na plech posypte zbytkem oříšků nebo čokolády. Pekla jsem při teplotě 150 stupňů 15 - 20 minut dokud nejsou sušenky na povrchu rozpraskané. Nechte vychladnout. Doporučuji sušenky na plech ukládat ve vzdálenosti 5-7 cm od sebe, protože při pečení trochu narostou.

1 komentář:

  1. Ty cookies vypadají opravdu úžasně, budu muset vyzkoušet taky :-)

    OdpovědětVymazat