pondělí 30. května 2016

Poklady Islandské květeny a jejich využití v kuchyni - část I.



   Na Islandu začalo léto a s tím jsou spojené letní radovánky, dlouhé a slunné dny a teplé počasí. Příroda se probudila ze zimního spánku a nabízí nám neuvěřitelné možnosti. Jak v podobě cestování tak i v přírodním bohatství. A jak už název článku prozrazuje, zaměříme se na to jedlé.



  Snažíme se bohatství přírody využít na maximum. Bylinky, květy, listy, výhonky, houby, mušle, ryby, bobulové plody. To vše máme volně k dispozici. S létem tedy nastávat čas sběru. 
    Dnes jsem se vydala za Reykjavík, do krásné přírody pro mateřídouškou (Thymus praecox subsp. Arcticus). Drobná, aromatická bylinka, kterou najdete v horách na sutích. S jehněčím masem lahodná kombinace. 
 

   A protože je čas, kdy všechno kvete a raší, natrhala jsem i květy pampelišek (Taraxacum officinale) na pampeliškový med, mladé výhonky smrku (Pice abies) na sirup proti kašli a podběl (Tussilago farfara) do čajové směsi. Dnešní den byl úspěšný. Pampelišky s citrónem bublají na plotně, sirup proti kašli se už „louhuje“ za oknem a mateřídoušku s podbělem suším na slunci.

Máte také své osvědčené recepty? Podělte se o ně s námi.


Krásnou neděli
Život na severu

Žádné komentáře:

Okomentovat