Jak
jsme vyráběli zelený věnec
Asi
už každý jednou zkusil „umotat“ svůj vysněný vánoční
věnec. A ať už se jednalo o adventní na stůl nebo ten na dveře.
Letos to byl první věnec od té doby co jsem přiletěla na Island.
Těšila jsem se na to. Každý rok před Vánocema, když jsem byla v Čechách jsem
věnce a svícny dělala u babičky na půdě s maminkou. A že jich
vždy bylo. Letost jsem si to zopakovala, sice jen s jedním, ale i tak to byla zábava.
A co budete na zelený věnec potřebovat? Slaměný korpus (průměr minimálně 25cm), drátek, zahradnické nůžky, zelené větvičky, šišky, suché nebo živé květy, sušené plody a případně vánoční ozdobičky.
A
jak se postupuje? Dopředu si nastřihejte větvičky tak 8-10cm
dlouhé, ať se potom můžete věnovat jen navazování. Samotný
korpus obraťte tak, aby na vrchu byla ta rovná část, uvažte
drátek a otočte celý věnec na druhou stranu. Tak a teď můžete
začít pokládat větvičky ve směru PROTI chodu hodinových ručiček,
vždy střiženými konci k sobě tak, aby větvičky zakrývaly
drátek. Dvakrát až třikrát obmotejte drátkem. A pokládejte
další řadu, a to tak, aby větvičky nové řady překrývaly
drátek z předchozí řady. Takhle obmotejte celý věnec a až se
budete blížit ke konci, pamatujte že poslední řadu větviček
zasunete pod tu první a i drátek schováte pod řadu prvních větviček.
V
materiálu a fantazii se meze nekladou. Věnec může být z jednoho
druhu chvojí (jedlové, smrkové, zeravové apod.) nebo můžete
namíchat různé druhy, tak jako já. Použila jsem borovici, smrk,
jalovec a zimostráz. A na závěr jsem na drátek uvázala šišky a
zapíchala do slaměného korpusu. A zelený věnec byl na světě.
Letos mám z něho opravdu radost.
Tak
jak se vám povedl?
Život
na severu
Žádné komentáře:
Okomentovat